Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Dowiedz się więcej

warzywa
cytat1 cytat2 cytat1 cytat2

Kapusta kiszona – Produkt Tradycyjny
Nasza kapusta kiszona "Gładyszówka" jest produktem tradycyjnym. Produkt tradycyjny to produkt, który charakteryzuje się min. 25-letnią tradycją wytwarzania, którego jakość, wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji. Kapusta kiszona z Bobrowy wpisana została na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.


Certyfikat Certyfikat
Kliknij aby powiększyć


Należymy do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego!
Nasza kapusta kiszona otrzymała znak Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, który jest znakiem jakości dla nowych i tradycyjnych produktów i potraw promujących tradycje regionu.
linia


Dziedzictwo Kulinarne Opolskie
Kliknij aby powiększyć


Przede wszystkim jakość!
Do wytwarzania kapusty kiszonej używamy wyłącznie surowców (kapusta biała i marchew) wyprodukowanych w gospodarstwie wiejskim nieskażonym przemysłem i położonym z dala od wielkomiejskiego zgiełku. Niepowtarzalny smak kapusty kiszonej zawdzięczamy stosowaniu wieloletniej i niezmienionej receptury, przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Gwarancją powodzenia jest przede wszystkim zachowanie odpowiednich proporcji przy doborze składników oraz zastosowanie odpowiedniej odmiany kapusty białej. Dzięki specjalnej recepturze oraz naturalnym procesom produkcji kapusta kiszona „Gładyszówka”ma wyjątkowy smak, kruchość i trwałość. Ponadto, kapusta biała przeznaczona do kiszenia uprawiana jest na bazie środków organicznych ze zminimalizowanym użyciem środków ochrony roślin. Do produkcji naszej „Gładyszówki” nie stosujemy żadnych konserwantów, barwników czy innych dodatków wzmacniających smak i zapach.

Produkowana przez nas kapusta kiszona ze względu na jej walory smakowe, wysoką jakość oraz tradycyjną recepturę i rzetelność wytwarzania, szybko zyskała duże uznanie oraz grono stałych nabywców zarówno w kraju jak i poza jego granicami. Jej szczególne cechy jakościowe spełniają oczekiwania nawet najbardziej wymagających konsumentów. Z oczywistych względów wielkość takiej produkcji jest ograniczona. Kapusta kiszona z Bobrowy „Gładyszówka” to markowy produkt tradycyjny, który zadowoli każdego konsumenta wysoko ceniącego naturalne i zdrowe jedzenie. linia


Czy wiesz, że...
Kapusta kiszona ma właściwości podobne do jogurtu naturalnego. Jest bardzo wartościowa – 200g (tyle ile mniej więcej stosuje się jako dodatek do dań) zaspokaja ponad połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Ponadto jest bogata w witaminę B i K, kwasy pantonowe oraz środki mineralne. Posiada nieocenione właściwości lecznicze (odświeża umysł, uodparnia na stres itp.). Jest niskokaloryczna, nie zawiera tłuszczu, szybko zaspokaja głód. Wspomaga trawienie i oczyszcza jelita.
linia